Scratch 3.0

Maak de leukste projecten met Scratch

Informatie voor ouders/verzorgers en leerkrachten

De informatie op deze webpagina is bestemd voor ouders/verzorgers en/of leerkrachten van kinderen die gaan werken met het boek.

Het boek
Het boek Scratch 3.0 is speciaal ontwikkeld voor kinderen in groep 6/7/8 van de basisschool en de eerste leerjaren van het middelbaar onderwijs.
Het boek is geschreven volgens de Visual Steps-methode:

  • stap voor stap-opdrachten
  • bij iedere stap een schermafbeelding

Het boek wordt naast het toetsenbord gelegd en de opdrachten worden direct op de eigen computer uitgevoerd. Zo leert het kind snel werken met allerlei programma's.

Zelfstandig werken
Kinderen kunnen het boek zelfstandig doorwerken.
In sommige gevallen zal mogelijk enige hulp van volwassenen nodig zijn. Bijvoorbeeld als het kind een bepaalde optie in het programma of bestand op de computer niet kan vinden. Maar in het boek worden situaties als deze echter zoveel mogelijk vermeden.

Advies
Algemeen advies voor ouders/verzorgers en leerkrachten is om altijd een oogje in het zeil te houden tijdens computeractiviteiten van kinderen. Zet bijvoorbeeld de computer op een plaats waar u de activiteiten kunt observeren.
In het algemeen: toon uw belangstelling en praat regelmatig met het kind over wat er wordt gedaan, zeker als het kind ook actief is op internet. Ga er, indien nodig, naast zitten en kijk mee.
En zorg ervoor dat uzelf op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen op het gebied van computers en internet. Alleen dan kunt u een leidende rol spelen.

Docenten
Naast thuisgebruik is het boek ook uitstekend te gebruiken als lesmateriaal voor groepen in lesverband. Het boek is speciaal ontwikkeld voor kinderen in groep 6/7/8 van de basisschool en de eerste leerjaren van het middelbaar onderwijs. Er is een docentenhandleiding gemaakt met o.a. voorbereiding, didactiek en een lesstofschema.

Docenten kunnen na aanmelding op de speciale docentenwebsite www.visualsteps.nl/docent deze docentenhandleiding (PDF-bestand) gratis downloaden.

Ook kunt u zich daar aanmelden voor de speciale Visual Steps Docenten Nieuwsbrief die gratis per e-mail wordt verstuurd.

Computerboeken voor volwassenen
Bijna alle computerboeken van Visual Steps zijn geschreven volgens dezelfde stap voor stap-methode die ook voor dit boek is gehanteerd. Ook als u zelf (nog) niet zo handig bent met de computer, kunt u deze boeken zonder enige moeite volgen. Meer informatie en het productoverzicht »

Uw opmerkingen en suggesties
Heeft u opmerkingen, suggesties of vragen naar aanleiding van de inhoud van het boek? Stuur dan een e-mail naar info@visualsteps.nl. Uw reactie is van harte welkom!

Informatieve websites voor ouders en leerkrachten
www.ouders.nl
www.mijnkindonline.nl
www.kennisnet.nl
www.diplomaveiliginternet.nl
www.veiliginternetten.nl