Skip to main content.
| pagina afdrukken
Visual Steps

digitale videobewerking

van Visual Steps

Navigation: Home | Boeken | Programma's | Schematisch overzicht | Video-opnames maken | Verkrijgen videobestanden | Visual Steps

Verkrijgen van digitale videobestanden

Capture apparaatVoor digitale videobewerking heeft u een geschikte computer nodig, videobewerkingssoftware en digitale videobestanden. Een voor videobewerking geschikte computer heeft onder andere een snelle vaste schijf, een groot geheugen, en een krachtige processor. Het videobewerking vraagt namelijk veel geheugen, rekenkracht en opslagruimte. Wilt u het resultaat van uw inspanningen op dvd branden, bijvoorbeeld om af te spelen via de dvd-speler bij uw televisie, dan heeft u ook een dvd-brander in uw pc nodig.

Videobewerkingssoftware is in ruime mate voorhanden. Sommige software is alleen geschikt voor het maken van films die op de pc kunnen worden vertoond. Andere programma's bieden uitgebreidere mogelijkheden.
Digitale videobestanden die zijn gemaakt met een digitale videocamera, kunt u rechtstreeks in een videobewerkingsprogramma binnenhalen om te bewerken. Analoge videobestanden die u met een analoge videocamera heeft gemaakt, kunt u geschikt maken voor bewerking op de computer door de bestanden te digitaliseren. Daarvoor heeft u een tv-kaart of capturekaart in de computer nodig, of een extern capture-apparaat.
Misschien heeft u nog geen videocamera en overweegt u er een aan te schaffen. Of u wilt uw zelf gemaakte analoge video-opnamen omzetten naar digitale bestanden. In de volgende paragrafen krijgt u over deze onderwerpen meer informatie.

Videocamera's

Bij de aanschaf van een videocamera kunnen verschillende factoren een rol spelen bij uw keuze. Bijvoorbeeld de keuze tussen analoog en digitaal, type zoom en zoombereik, instelmogelijkheden, gebruiksgemak. Belangrijkste punt vooraf is de vraag waarvoor u uw videocamera precies wilt gebruiken, welke eisen u stelt aan zo'n apparaat en welke prijs u wilt betalen.
Op deze webpagina krijgt u praktische achtergrondinformatie over verschillende aspecten van videocamera's.

Analoge en digitale videocamera's

Op dit moment vindt u twee typen videocamera's in de vakhandel: analoge videocamera's en digitale videocamera's.

Analoge videocamera's zullen naar verwachting in de nabije toekomst verdwijnen, maar zijn op dit moment nog verkrijgbaar. De fabrikanten hebben in de loop der tijd verschillende systemen ontwikkeld: Hi8, video 8, VHS, S-VHS.
De video-opnames die u met dit type camera's maakt, zijn analoog. Dat betekent dat u de opnames eerst moet digitaliseren voordat u ze kunt bewerken in een videobewerkingsprogramma op de computer.

Digitale videocamera's (digital-8, mini-DV, dvd, vaste schijf) zijn duurder dan analoge apparaten, maar de kwaliteit van de opnames is veel beter. Groot voordeel van digitale videobeelden is dat bij kopiëren de kwaliteit ongewijzigd blijft. Binnenhalen op een computer geeft dus geen kwaliteitsverlies en digitale opnames zijn direct geschikt om te bewerken op de pc.

Aanschaf van een digitale videocamera

Bij de aanschaf van een digitale videocamera let u op de beschikbare mogelijkheden van een camera en uw wensen op dat gebied. Hier vindt u een overzicht van een aantal belangrijke aspecten.

Beeldkwaliteit (CCD)
De CCD (Charge Couple Device) is een van de belangrijkste onderdelen van de camera. Een CCD bestaat uit lichtgevoelige cellen die een spanning genereren zodra er licht op valt. Andere benaming voor CCD is foto-elektrisch element. De CCD zet de opgenomen beelden om in elektronische signalen. Het aantal pixels van de CCD is van belang: hoe meer pixels, hoe scherper de opname. Een CCD met 800.000 pixels is gangbaar. Er zijn videocamera’s met één CCD die alle kleuren meet. Betere beeldkwaliteit wordt geleverd door de camera’s met drie CCD’s waarbij voor de kleuren rood, groen en blauw een aparte CCD beschikbaar is.

LCD-scherm
LCD staat voor Liquid Christal Display. Dit mini-beeldscherm wordt gebruikt als zoeker bij het opnemen van de beelden. Ook kunt u hiermee de opgenomen beelden terugzien. Let er op dat het LCD-schermpje helder is en groot genoeg om iets te kunnen bekijken. In scherp zonlicht is zo'n schermpje overigens niet goed bruikbaar als zoeker. In zo'n situatie gebruikt u de beeldzoeker van de camera.

Optische zoom / digitale zoom
Zoomen is het dichterbij halen van het op te nemen beeld. Optisch zoomen gebeurt met de cameralens. Digitaal zoomen is het uitvergroten van het digitale beeld en leidt tot mindere kwaliteit beelden. Optisch zoomen heeft dus de voorkeur. Tussen de 10X en 25X optische zoom is tegenwoordig gebruikelijk.

Gewicht en afmetingen camera
Gewicht en afmetingen van de camera kunnen van belang zijn voor een plezierig gebruik. In de vakhandel kunt u uitproberen hoe de camera in uw hand ligt. Een erg kleine en lichte camera kan wel eens leiden tot instabiele opnamen omdat u teveel beweegt tijdens het opnemen. Als de optie Steady shot (benaming hiervoor is afhankelijk van merk) aanwezig is, kunt u dit enigszins voorkomen.

Bedieningsgemak
Het aantal opties en instellingen (automatisch/handmatig) en de software waarmee u de camera kunt bedienen, verschillen per merk en type apparaat. Ga na welke eisen u op dit gebied stelt aan uw ideale videocamera. Probeer uit of de camera die u op het oog heeft, daaraan voldoet.

Andere opties
Andere belangrijke opties zijn de kwaliteit van de lens, de lichtgevoeligheid, de typen beschikbare aansluitingen (in en out), de maximale opnametijd (accu/batterij), het type opslagmedium (band, vaste schijf, dvd), de kwaliteit van de microfoon, de meegeleverde software en de extra mogelijkheden zoals nightshot, afstandsbediening, enzovoort.

Meer informatie verzamelen
Wilt u zich vooraf oriënteren op de specificaties van verschillende digitale videocamera's dan kunt u een bezoekje brengen aan de websites van de producenten. Daar vindt u alle modellen, compleet met een uitgebreide omschrijving van de mogelijkheden. Ook de technische specificaties kunt u daar nalezen en laten afdrukken. Bij de vakhandel kunt u de apparaten bekijken, uitproberen en informatie krijgen over actuele prijzen. Uitstekende bron van informatie zijn ook de artikelen die regelmatig in computermagazines en consumententijdschriften verschijnen. Daarin worden videocamera's onderling vergeleken door middel van testen.

De onderdelen van een digitale videocamera

U ziet hier een aantal onderdelen van een digitale videocamera. In dit voorbeeld is dat een Sony DV-camera. Deze camera staat op een mini-statief.
[ Klik op de afbeeldingen om te vergroten Klik op de afbeeldingen om te vergroten ]

Zij-/vooraanzicht
De lens
Bedieningsknop
Microfoon
Handgreepband
Opengeklapt LCD-scherm
(achterkant zichtbaar)
Mini-statief
Zij-/achteraanzicht
Beeldzoeker
LCD-scherm (opengeklapt)
Batterij/accu
Bedieningsknop

Aansluiten videocamera op computer

Bij het aansluiten van een videocamera op de computer, is er een aantal zaken waar u op moet letten.

Van digitale videocamera naar computer

Firewire aansluitingEen video die u opneemt met een digitale videocamera, is vanzelfsprekend een digitaal bestand. Zo'n digitaal videobestand kunt u bijvoorbeeld direct binnenhalen in het videobewerkingsprogramma op uw computer door uw digitale videocamera aan te sluiten op de firewire- of IEEE 1394-of i-link aansluiting van uw pc. In de documentatie van uw camera kunt u nalezen welke aansluiting bruikbaar is voor uw apparaat en welke kabel u hiervoor dient te gebruiken.

Hier is de digitale videocamera via het kabeltje verbonden met de firewire-aansluiting van de computer.

Van analoge videocamera naar computer

Heeft u een analoge videocamera, dan moet u de daarmee gemaakte analoge videoopnames eerst digitaliseren voordat u ze kunt bewerken op een computer. CaptureapparaatDat kunt u doen door de camera aan te sluiten op een videocapturekaart of tv-kaart in de computer of op een extern capture-apparaat dat aangesloten is op de computer. Zo'n kaart of apparaat zet de analoge videobestanden om naar dig itale bestanden die geschikt zijn voor verdere bewerking op de computer. Bezit u een verzameling zelfgemaakte video's op videobanden, dan kunt u deze op dezelfde manier digitaliseren. In plaats van de camera sluit u dan het video-afspeelapparaat aan op zo'n capture- of tv-kaart of extern capture-apparaat. In de documentatie van uw computer kunt u nagaan of uw pc beschikt over een videocapture- of tv-kaart. Is dat niet het geval dan kunt u er een laten inbouwen door uw hardwareleverancier of dat zelf doen als u handig bent. Of u schaft een extern capture-apparaat aan.
In dit voorbeeld is een analoge videocamera aangesloten op een extern capture-apparaat. Dit capture-apparaat wordt aangesloten op de computer. Het capture-apparaat digitaliseert de analoge beelden en geeft die direct door aan de computer.

Videocapturekaart en firewirekaart

Als u videobeelden en -geluid vanaf uw videocamera naar uw computer wilt overbrengen, heeft u een videocapturekaart of een firewirekaart nodig. Dat zijn kaarten die kunnen worden ingebouwd in uw computer. Op deze kaart kunt u een speciale kabel, die bij de camera of de kaart zit, aansluiten.
Een videocapturekaart doet twee belangrijke dingen. De eerste functie is alleen van belang als u een analoge camera heeft. U kunt de beelden die u met zo’n camera opgenomen heeft ook op uw computer bewerken, maar daarvoor moet de analoge informatie eerst worden omgezet in digitale informatie. Een computer kan alleen werken met digitale informatie. Een videocapturekaart zet analoge beelden om in digitale beelden, zodat de computer ermee kan werken.
De tweede functie van een videocapturekaart is het samenpersen van de beelden. Videobeelden nemen erg veel ruimte in. Eén minuut videobeeld kan wel 1 gigabyte groot zijn. Als die videobeelden rechtstreeks vanuit de videocamera op de computer worden gezet, zou de harde schijf al binnen een paar minuten helemaal vol zitten. Monteren van de beelden wordt dan onmogelijk. Om dat te voorkomen, moeten de videobeelden worden gecomprimeerd. Een videocapturekaart kan dat voor u doen.

Videocapturekaart
VideocapturekaartVoor het inlezen van analoge beelden naar uw computer heeft u een analoog-digitaal videocapturekaart nodig. Voor het inlezen van digitale beelden gebruikt u een digitaaldigitaal kaart.
Firewire, i-link of IEE1394-kaart
Firewire, i-link of IEE1394-kaartVoor het inlezen van beelden van een digitale videocamera naar een computer kan ook gebruik worden gemaakt van een zogenaamde firewire-kaart. Zo'n firewire-kaart zorgt ervoor dat digitale informatie razendsnel in de computer wordt ingevoerd. Het is niet specifiek een videokaart, dus een firewire-kaart kunt u ook gebruiken om bijvoorbeeld snel informatie van een vaste schijf buiten de computer in te lezen. Het voordeel van firewire-kaarten is dat ze relatief goedkoop zijn.

Extern capture-apparaat

de MovieBox van PinnacleRecente ontwikkeling is een externe capture-kaart in de vorm van dit apparaat:
Zo’n kastje kunt u via firewire of USB 2.0 op uw computer aansluiten.
Het kastje van Pinnacle heet MovieBox:
De MovieBox bevat aansluitingen voor zowel DV, als analoge aansluitingen. In het kastje zit een capturekaart waarmee analoog videomateriaal wordt omgezet naar digitale video. Op deze wijze kunt u bijvoorbeeld uw VHS-banden overzetten naar uw computer. Let er op dat sommige externe capture-kaarten alleen werken met het meegeleverde videobewerkingsprogramma.

Analoog via uw digitale camera

U verbindt uw camera via de AV-aansluiting met uw VHSrecorder.Heeft u geen videocapturekaart, maar wel een digitale camera? Dan is het vaak toch mogelijk om bijvoorbeeld videomateriaal van een VHS-recorder binnen te halen. U gebruikt daarvoor uw DV-camera als tussenstation. De meeste camera’s zijn ook als videorecorder te gebruiken. Raadpleeg daarvoor de gebruiksaanwijzing van uw camera. U verbindt uw camera via de AV-aansluiting met uw VHSrecorder.

U zet uw videocamera op record en speelt op uw VHS-recorder de band af. Het materiaal wordt door uw camera digitaal vastgelegd. Vervolgens kunt u het materiaal via de firewireverbinding binnenhalen met een videobewerkingsprogramma. Er bestaan DV-camera’s waarbij het mogelijk is om direct op te nemen via een analoge bron en deze meteen door te geven via de firewire-verbinding. Raadpleeg daarvoor de gebruiksaanwijzing van uw camera.

Statieven

StatiefVideocamera’s worden kleiner en kleiner. Inmiddels zijn ze zo klein dat ze in de palm van een hand passen. Voordeel is dat u de camera gemakkelijk bij de hand kunt houden en niet veel gewicht hoeft mee te slepen. Een nadeel is dat de camera erg moeilijk stil te houden is als u vanuit de hand filmt. U merkt dat als u bijvoorbeeld buiten aan het filmen bent en er staat wat wind, of u wilt een camerabeweging als een pan of een tilt maken. De trillingen van uw hand zijn dan duidelijk terug te zien in het beeld. Veel camera’s hebben wel een ingebouwd mechanisme om die trillingen te compenseren, maar het probleem wordt daardoor nooit helemaal opgelost. Wilt u echt rustige beelden maken, dan is het verstandig een statief te gebruiken.
De eenvoudigste statieven zijn de eenpootstatieven. Ze bestaan uit slechts één poot die u uit kunt schuiven. Het voordeel is dat ze makkelijk zijn mee te nemen. Nadeel is dat ze niet erg stabiel zijn en bovendien niet erg geschikt om camerabewegingen mee te maken.
Met een driepoot-statief kunt u de beste resultaten halen. Ze zijn stabiel en u kunt er mooie camerabewegingen mee maken. Nadeel is wel dat ze een extra last vormen om mee te nemen. Bij een goed driepoot-statief zijn alle poten uitschuifbaar, zodat het statief ook recht kan worden gezet op een ongelijke ondergrond. Er hoort een klein waterpasje in het statief te zitten, zodat u kunt zien of de camera helemaal recht staat. Ook is het belangrijk dat de statiefkop, waarop de camera geschroefd wordt, soepel in horizontale en verticale richting kan bewegen. Dat wordt het beste bereikt met een statiefkop met vloeistofdemping.
Fotocamerastatieven zijn daarom niet goed te gebruiken als videocamerastatief. Ze zijn niet bedoeld voor het maken van camerabewegingen, maar juist om de camera zo stil mogelijk te houden.
Heeft u geen statief bij de hand, dan kunt u eventueel de schouder van iemand, een muurtje of een andere ondersteuning gebruiken om de camera enigszins stil te houden.

Videobestanden

Filmbeelden die u vanaf uw videocamera op uw computer overzet, worden opgeslagen in de vorm van een videobestand. Er bestaan verschillende typen videobestanden. Ieder type heeft voor- en nadelen:

AVI - Audio Video Interleaved
Bestandstype voor video met geluid, ontwikkeld door Microsoft. Het wordt veel gebruikt door Windows. U kunt een AVI-video afspelen met de Windows Media Player. De beeldkwaliteit kan variëren van matig tot goed, maar bestanden met een goede kwaliteit nemen relatief veel ruimte in. AVI-bestanden kunnen vaak nog op oudere computers worden afgespeeld.
MPG - (ook wel MPEG, oftewel: Motion Pictures Expert Group)
Bestandstype voor video met geluid dat videobeelden zeer sterk comprimeert (in elkaar perst) zonder veel kwaliteitsverlies. Het is de standaard voor videobestanden en wordt daarom ook veruit het meest gebruikt. De kwaliteit is goed; zeker die van de tweede versie: MPEG-2. Daarmee kan bijvoorbeeld beeld en geluid met cd-kwaliteit worden opgeslagen. MPEG-4, de laatste versie, heeft een nog hogere kwaliteit. Het voordeel van MPG is dat videobestanden relatief weinig ruimte innemen terwijl de kwaliteit goed blijft.
RM - RealVideo (ook wel bekend als RealMediabestanden)
Bestandstype dat vooral gebruikt wordt voor weergave van videofilms via internet. RealVideobestanden moeten worden afgespeeld via een speciale mediaspeler genaamd RealPlayer. Deze speler is gratis te downloaden vanaf de website www.real.com. Het bijzondere van RealVideo is dat het zogenaamde streaming video is. Dat houdt in dat beelden van de video al kunnen worden afgespeeld terwijl de video nog wordt gedownload van internet.
WMV - Windows Media Video
Nieuw videobestandstype, door Microsoft speciaal ontwikkeld voor het afspelen in de Windows Media Player. Ook dit zijn streaming videobestanden die afgespeeld kunnen worden tijdens het downloaden van internet.
DivX (van DivXNetworks)
Een bestandstype dat gebaseerd is op MPEG-4, maar kwalitatief nog beter en ook beter gecomprimeerd. Hiermee kunnen films met dvdkwaliteit op een cd worden gezet. Verwarrend genoeg heeft dit bestandstype geen eigen extensie, maar draagt het die van de AVI-videobestanden. Om dit type videobestanden af te spelen, is een speciale DivX-plugin (toevoeging) voor de Windows Media Player nodig.

Systeemeisen computer

Videobewerkingsprogramma’s stellen flinke eisen aan uw computer. Digitale videobestanden zijn omvangrijk, dus het opslaan daarvan vereist al veel geheugenruimte op de vaste schijf. Voor het bewerken van dergelijke bestanden en voor het renderen of transcoderen en het branden van de gemonteerde film op dvd of cd, heeft u een snelle vaste schijf en een krachtige processor nodig. Ook de videokaart moet aan bepaalde eisen voldoen. Voordat u een videobewerkingsprogramma aanschaft, moet u nagaan of uw computer hiervoor geschikt is. Op de websites van de producenten van deze software vindt u meer informatie over dit onderwerp.
Bedenk dat als een pc net aan voldoet aan de minimale systeemeisen, u vaker problemen kunt verwachten dan bij pc’s die ruimschoots voldoen aan de aanbevolen systeemeisen. Heeft u tijdens het videobewerken regelmatig last van ‘vastlopers’, overweeg dan een uitbreiding of upgrade van uw computer. Uw hardwareleverancier kan u informeren over de mogelijkheden.

Videokaarten

Zonder videokaart is er niets te zien op het beeldscherm van uw computer. Voor het werken met een videobewerkingsprogramma heeft u een kwalitatief goede videokaart nodig. Met een matige videokaart neemt videobewerking meer tijd in beslag. Een goede videokaart is herkenbaar aan drie zaken: een groot geheugen, snelheid en een flinke prijs. Een snelle videokaart zorgt ervoor dat de berekeningen die nodig zijn om beelden op het beeldscherm te tonen, snel verlopen. Langzame, goedkopere videokaarten kunnen ook voldoende beeldjes per seconde op het beeldscherm tonen die voor een vloeiend beeld nodig zijn. De meer uitgebreide mogelijkheden van een goede videokaart zorgen er echter voor dat de beelden scherper en groter op het scherm kunnen worden vertoond. U kunt bijvoorbeeld bij een langzame videokaart een film scherp afspelen op een grootte van 5 bij 5 centimeter. Speelt u de film af op volledige schermgrootte, dan wordt het beeld wazig. Bij een goede videokaart kunt u de film op volledige schermgrootte afspelen, terwijl het beeld scherp blijft.
De grootte van het geheugen van de kaart speelt een belangrijke rol bij de snelheid van deze berekeningen.

Een extra onderdeel dat van pas kan komen bij een videokaart is de tv-uitgang. Via die tv-uitgang kunt u beelden vanuit uw computer op de televisie vertonen.

Wilt u goed video’s bewerken op uw computer, dan is een goede videokaart belangrijk. U hoeft niet per se de allernieuwste en allerduurste videokaart te kopen, maar een kaart uit de middenklasse is zeker aan te raden. Bij de complete computersystemen die in de winkel te koop zijn, wordt vaak bezuinigd op de videokaart. Daar zit meestal een goedkope kaart in. Als u daar op let tijdens de aanschaf, kunt u zo’n kaart laten vervangen door een duurdere.

Wat heeft u nodig voor videomontage op uw computer?

Digitale videobeelden monteren op uw computer vraagt veel rekenkracht van uw processor. Als u over onvoldoende rekenkracht beschikt, bent u uren bezig met wachten tot de computer klaar is met het verwerken van uw opdrachten. Daarnaast nemen video- en geluidsgegevens veel geheugenruimte in op de vaste schijf. Controleer daarom of uw computer geschikt is voor videomontage.
Voor videomontage heeft u het volgende nodig:

  • Een computer met minimaal een 600 MHz-processor (Windows Movie Maker) tot 2,4 GHz (Pinnacle Studio). Een snelle(re) processor kan de videogegevens snel(ler) verwerken. Vooral het inlezen en wegschrijven van de videogegevens vraagt veel van uw processor.
  • Een werkgeheugen van minstens 128 MB (Windows Movie Maker) tot 1 GB (Pinnacle Studio). Videobestanden zijn erg groot. Als het werkgeheugen groot is, hoeft de computer minder naar en van de vaste schijf te schrijven.
  • Een grote en snelle vaste schijf (minstens 20 GB). Om videobestanden op te kunnen slaan, is erg veel ruimte nodig. Wilt u niet in ruimtenood komen, dan is een grote vaste schijf absolute noodzaak. Beter te groot dan te klein. Bovendien moet het een snelle schijf zijn omdat er veel heen en weer geschreven wordt. Aangeraden wordt een vaste schijf die ronddraait met minimaal een snelheid van 7200 rpm.
  • Een dvd-brander Als u klaar bent met het monteren, wilt u de film bewaren. Als u daarvoor alleen uw vaste schijf ter beschikking heeft, zal die snel vol raken. Bovendien is het om veiligheidsredenen verstandig om het resultaat van uw werk buiten uw computer te bewaren. Als u de film op een dvd brandt, kunt u hem ook op een andere computer afspelen of op een dvd-speler.
  • Een beeldscherm van minstens 15 inch Om goed de verschillende videobeelden te kunnen monteren, is het prettig als u meer ruimte op uw scherm heeft. Op een groot scherm heeft u meer werkruimte en kunt u de beelden beter beoordelen.
  • Een kwalitatief goede videokaart Om de videobeelden mooi op uw beeldscherm te kunnen vertonen, heeft u een goede videokaart nodig.
  • Een firewire-kaart of videocapturekaart U heeft deze kaart nodig om de videobeelden vanaf uw videocamera in te kunnen lezen op uw computer. Denk eraan dat u de juiste kabels nodig heeft om uw camera op de kaart aan te sluiten. Deze kabels worden meestal bij de kaart en/of de videocamera geleverd.
    Let op: Raadpleeg altijd de handleiding van uw videocamera om na te gaan hoe u de videobestanden kunt overzetten naar uw pc en van welk type kabeltje u gebruik kunt maken.